News

Zijn metalen rietjes milieuvriendelijk?

Bioplastic rietjes, papieren rietjes, tarwe rietjes, metalen rietjes. Er zijn zoveel verschillende soorten “milieuvriendelijke” rietjes maar zijn ze dat ook echt en welke is het beste?

Wist je dat we 8,5 miljoen rietjes per dag gebruiken in Nederland? Dat zijn ongekende aantallen. Gelukkig vinden we het steeds belangrijker om ons plastic verbruik te minderen. Vanaf 2021 is het gebruik van een plastic rietjes niet meer toegestaan. Door een Europese wet die in maart 2019 is aangenomen moet er voor zorgen dat het gebruik van single-use plastic wordt verbannen. Het plastic rietje is dus verleden tijd.

De markt springt daar goed op in en alternatieve “duurzame” rietjes zie je steeds vaker in je glas staan. Alleen welke is nou het meest milieuvriendelijk en kunnen we ons nog steeds verschuilen achter het éénmalig gebruiken van een rietje?

Wat vind jij van het papieren rietje?

Wie ken ze niet? Een rietje dat je steeds vaker in je glas tegenkomt. Is het duurzaam…,? Als je het vergelijkt met het plastic rietje is het een duurzamer product. De reden is dat het gemaakt is van afbreekbaar materiaal. Het zal dus niet een leven lang rond zwerven in onze oceanen.

Is het papieren rietje het beste alternatief? Nee dat zeker niet. We houden bij dit rietje nog steeds de 8,5 miljoen verbruikte rietjes in stand. We vervangen alleen het materiaal van plastic naar papier.

Als tweede punt waarom het papieren rietje niet het beste alternatief is, is de kwaliteit. Als je het papieren rietje wat langer in je glas laat zitten dan wordt het sompig en zet het uit. Dit veranderd de smaak van je drankje en een sompig rietje in je mond is niet wat je wil.

Bioplastic rietje de oplossing?

Helaas niet! Het probleem met Bioplastic (PLA) rietjes is dat mensen denken dat ze een milieuvriendelijk product gebruiken, wat waar is, als het op de juiste manier wordt weggegooid. In de realiteit is dat niet het geval. Mensen weten niet waar het moeten weggooien en vragen zich af of het in een algemene plastic recyclingbak of restafvalbak weggegooid moet worden. Het antwoord is geen van beide. Hoewel PLA composteerbaar is, moeten de PLA-rietjes gesorteerd worden in hun eigen industriële composteer inzamelbak worden gedaan, een optie die in NL niet veel voorkomt. Zeker niet in de horeca. Je kunt dus zeggen als je PLA-rietjes ziet als het alternatief voor het normale plastic rietje er niet veel veranderd.

Lees een uitgebreid artikel over bioplastic op de website van Greenpeace (https://www.greenpeace.org/nl/natuur/23226/5-mythes-rondom-bioplastic/)

More news?

Zijn metalen rietjes milieuvriendelijk?

Bioplastic rietjes, papieren rietjes, tarwe rietjes, metalen rietjes. Er zijn zoveel verschillende soorten “milieuvriendelijke” rietjes maar zijn ze dat ook echt en welke is het beste?

Worden metalen rietjes veel gestolen?

Stel je voor dat je net mooie metalen rietjes gebruikt. De eyecatcher in elk glas. De vraag is kan je ze na een week nog gebruiken of zijn ze allemaal gestolen?

Hoe maak je een Roestvrij staal rietje schoon?

Kan ik zo’n roestvrijstaal rietje in de vaatwasser zetten of moet ik met een schoonmaakborstel aan de gang?

Volg ons op #steelyourstraw

Nieuwsbrief?

Schrijf je in!

info@steelyourstraw.nl
Meent, Rotterdam

@2020 door #SteelYourStraw · Akomp

KvK: 72090510